orkestWanneer muzikanten samen met andere muziek willen maken, zijn er diverse vormen om dit te doen. Op de eerste plaats is het mogelijk om via een muziekschool in groepen lessen te volgen. Maar het is ook mogelijk om een ensemble te vormen met andere muzikanten. Muziekensembles zijn een muziekvorm waarin Nederland een unieke plaats inneemt, vanwege de kwaliteit en de diversiteit.

De omschrijving van een ensemble

Een ensemble is een groep mensen die een muziekinstrument bespelen, met meer dan 2 deelnemers. Er worden verschillende termen gebruikt voor de verschillende samenstellingen. Dit is niet alleen afhankelijk van het instrument, maar ook van de soorten instrumenten in het ensemble. Daarnaast is een ensemble een groep muzikanten die niet valt onder bekende orkesten zoals het kamerorkest, harmonieorkest, brassband of fanfare.

Ensembles met violisten

Violisten, of ook wel strijkers genoemd, kunnen samen een ensemble vormen. Vormen van ensembles die strijkers kiezen zijn het strijkorkest, het strijkkwartet en het strijktrio. Het verschil tussen de vormen zit in het aan deelnemers aan het ensemble.

orkest_indeling.JPGStrijkorkest

Een strijkorkest is een ensemble wat bestaat uit eerste en tweede violen, altviolen, celli en contrabassen. In een symfonieorkest wordt het gedeelte van het orkest waar de strijkers zitten ook het strijkorkest genoemd.

Strijkkwartet-472x296Strijkkwartet

Met de term strijkkwartet kunnen twee samenstellingen bedoeld worden. Op de eerste plaats is er een muziekstuk wat verwijst naar een ensemble van twee violen, een altviool en een cello. De tweede variant is gebaseerd op het aantal strijkers: vier.

Strijktrio

Een strijktrio bestaat uit drie mensen die een strijkinstrument bespelen, die samen een muziekstuk spelen. Het muziekstuk zelf wordt ook een strijktrio genoemd.

10497_427033230696930_877556564_nEnsembles met pianisten

Een pianist kan een mooi concert geven door gecombineerd te worden met andere instrumenten zoals violen of blokfluiten. Voorbeelden van ensembles waarin een pianist is betrokken zijn het pianotrio en het pianokwintet. Deze vormen van ensembles vallen onder de kamermuziek.

Pianotrio

In het pianotrio wordt de piano gecombineerd met twee andere instrumenten. Er wordt in deze vorm vaak gekozen voor een viool en een cello. Een andere combinatie is in de jazz terug te vinden, in de vorm van een pianist, een contrabas en drums.

Pianokwintet

Het ensemble wat een pianokwintet genoemd wordt bestaat uit 5 muzikanten. De eerste van het ensemble is de piano en de overige vier zijn meestal violisten.

orkest16Ensembles met blazers

Er zijn verschillende soorten blazers, zoals blokfluiten en klarinetten. Deze blazers kunnen met elkaar gecombineerd worden tot een blaaskwintet. Er zijn houtblaaskwintetten met houten blaasinstrumenten en koperkwintetten met koperblazers.

Alle verschillende ensembles hebben één ding met elkaar gemeen: de liefde voor muziek.