Thalia-Ensemble-v2-1140x450Sinds 1977 wordt jaarlijks in de maand juli in Engeland het York Early Music Festival gehouden. Mooie muziek uit de Middeleeuwen, Barok en Renaissance, geïnterpreteerd door jonge musici. Elke twee jaar wordt het festival opgeluisterd met de International Young Artists Competition, een competitie voor jonge veelbelovende ensembles in het genre van ‘vroege’ of ‘oude’ muziek.

De International Young Artists Competition, wordt gezien als een van de belangrijkste internationale platforms voor jong talent en dit jaar dongen ook twee veelbelovende Nederlandse ensembles mee naar de eerste prijs. In totaal namen 10 ensembles uit onder andere Duitsland, Zwitserland, Engeland, Nederland en Denemarken deel aan de competitie.

Thalia ensemble

Zes jonge geïnspireerde musici uit verschillende delen van de wereld, met een gedeelde passie voor kamermuziek uitgevoerd op historische instrumenten. De basisbezetting wordt gevormd uit een kwintet van blazers en fortepiano, maar afhankelijk van het programma behoren een blaas kwintet, sextet en blaas octet ook tot de mogelijkheden.

Muziek geschreven tussen 1700 en 1850 en uitgevoerd met een historisch instrumentarium. Bij het Thalia Ensemble men niet graag onderscheid tussen vroege, oude, moderne of nieuwe muziek; gewoon muziek is genoeg.

Seldom-Sene-960x685Seldom Sene

Een ander jong Nederlands ensemble dat oude of vroege muziek interpreteert is het ensemble is Seldom Sene. De vijf leden van het kwintet kennen elkaar van het Conservatorium in Amsterdam. Het kwintet werd opgericht in 2009 en heeft reeds enkele belangrijke prijzen in de wacht gesleept.

And the winner is…

De leden van het Thalia Ensemble sleepten de eerste prijs in de wacht. Zij namen een bedrag van duizend Engelse ponden in ontvangst en mogen een CD opnemen in de studio van Linn Records. Tevens ontvingen zij een uitnodiging om op het festival van 2014 een concert te geven en voor een optreden in de Early Music Show van radio 3 van de BBC.