uitvaartmuziekClaptons Tears in Heaven, ons eigen Afscheid Nemen Bestaat Niet of klassiek Panis Angelicus? Uitvaartplechtigheden worden steeds persoonlijker, en de muziek gaat met deze trend mee. Langzaamaan lijkt de klassieke muziek enigszins plaats te maken voor popmuziek, en ook Nederlandse nummers worden steeds populairder.

Nederlandse begrafenismuziek

Voor de liefhebber van Nederlandse muziek is er onlangs een lijst uit gekomen met de meest geliefde Nederlandse uitvaartmuziek. Hier staat De Steen van Paul de Leeuw op één, zien we een ode aan de vader in het ontroerende Papa van Stef Bos en verwoord de Vlaamse Clouseau het Afscheid Van Een Vriend.

Klassiek of pop?

Wanneer we kijken naar de Top 50 Uitvaartmuziek, onlangs samengesteld door uitvaartverzorger Dela, zien we een grote invloed van popmuziek. Klassieke popnummers, zoals Elton Johns Candle In The Wind of Queens You Take My Breath Away, maar ook ‘hippe’ liedjes als One van U2. Dit betekent niet dat de klassieke muziek uit het uitvaartbeeld verdwijnt, integendeel. De lijst wordt nog altijd geleid door Time To Say Goodbye van Andrea Bocelli & Sarah Brightman, en ook Non, Je Ne Regrette Rien (Edith Piaf), Et Les Oiseaux Chantaient (Sweet People) en Ave Maria zijn nog lang niet vergeten.

Wat we missen in deze lijstjes is de traditionele klassieke muziek, zoals Mozart of Aafje Heynis. Hiervoor biedt de cultuursectie van de AVRO, die elke week een afspeellijst met een thema publiceert, hulp met de In Memoriam afspeellijst.

Warm, eigen en persoonlijk

Zoals gezegd is de muziekkeuze voor rouwdiensten aan verandering onderhevig, wat vooral betekent dat er steeds meer mogelijkheden zijn. De een kiest voor één bepaalde stijl, de ander prefereert verschillende genres: de voorkeur van de overledene en de nabestaanden gaan boven het ‘maatschappelijk geaccepteerde’, zoals vroeger gebruikelijk was. Kies samen voor de muziek die het beste past bij jullie manier van afscheid nemen.

Hieronder is de uitvaart top 50 van Spotify te zien