Muziekboek1_webDe technische ontwikkelingen schreiden voort en naast elektronische muziekinstrumenten is er natuurlijk ook elektronische bladmuziek ontwikkeld. Het lijkt natuurlijk best wel handig: geen vallende of wegwaaiende partituren meer, of twee pagina’s tegelijkertijd omdraaien. Ook kun je al je bladmuziek op je tablet gemakkelijk opslaan, zodat je altijd al je muziek bij je hebt.

De meningen zijn verdeeld

Niet iedereen is het eens over de functionaliteit van dergelijke apps, aangezien je ook met een tablet een hand vrij moet maken om de pagina om te slaan en een spiegelend scherm wordt natuurlijk ook als hinderlijk ervaren. Voorheen werden de kleine afmetingen van het tabletscherm als nadeel gezien, maar inmiddels zijn er tablets in de handel met (bijna) dezelfde afmeting als de bladmuziek.

Software voor de musicus

Fabrikanten van bladmuzieksoftware zijn vanzelfsprekend opzoek naar oplossingen voor deze bezwaren en er zijn er al diverse op de markt gebracht:

Bluetooth oplossing

Een Bluetooth-oplossing om automatisch de pagina’s van een partituur op een iPad om te slaan. Terwijl de musicus beide handen gebruikt om te spelen, kunnen met behulp van een Bluetooth voetschakelaar de pagina’s op de iPad worden omgeslagen.

Een elektronisch oor

Een app voor de iPad welke zonder tussen komst van de musicus de bladzijde omslaat. De app luistert namelijk naar de musicus en volgt de muziek. Aan het eind van het blad wordt de pagina automatisch omgeslagen. Dat is dus handig als je een instrument bespeeld waarbij je ook de voet gebruikt, zoals bijvoorbeeld een piano. De app zelf is gratis, de partituren kunnen tegen een klein bedrag aangeschaft worden.