Muziek brengt mensen bij elkaar, zeker wanneer er muziek gemaakt wordt door een gevarieerde groep mensen. Een groep muzikanten bij elkaar kan op verschillende manieren benoemd worden. Voor de minder bekende vormen, wordt de naam ensemble gebruikt. Ensemble is een verzamelnaam voor verschillende groepen van gelijke of juist ongelijke instrumenten, die samen een muziekstuk ten gehoor brengen aan hun publiek.

xFLUTES300dpi.jpgMuziek bestaat al net zo lang als de cultuur van de mensheid zelf bestaat. In de Oudheid was er al sprake van muziek, die zich steeds verder heeft ontwikkeld tot de diversiteit aan vormen die we nu kennen. Wanneer er over ensembles gesproken wordt, wordt er al snel vanuit gegaan dat er klassieke muziek gespeeld wordt. Dit is echter niet altijd zo, want ook jazz muziek, moderne muziek en experimentele muziek kan in een kleinere groep worden opgevoerd.

De muziek die we nu kennen is in het verleden tot stand gekomen tot haar huidige vorm. De ontwikkelingen lopen via de Middeleeuwen door tot de afgelopen eeuwen. Maar zelfs al in de oudheid werd er aandacht besteed aan muziek. De Grieken en de Egyptenaren zagen muziek als een manier om zich uit te kunnen drukken. Er zijn vondsten die bewijzen dat bij de Egyptenaren muziek en dans bij de farao werd getoond en hoog gewaardeerd werd. En de Griekse Pythagoras was één van de eersten die een toonladder samenstelde uit reine kwinten, intervallen die wiskundig op elkaar zijn gestapeld.

image-3624973Ook tegenwoordig is muziek nog altijd in ontwikkeling. Muziekscholen bieden lessen aan haar leerlingen en zorgen voor een verspreiding van de kennis en technieken. Ook bieden zij mogelijkheden om te spelen in een ensemble, zodat de muzikanten samen kunnen genieten van de diversiteit van hun eigen muziek.

Muziek maken hoeft niet alleen maar in een besloten groep, maar kan via allerlei routes bekend gemaakt worden aan een breder publiek. Voor ensembles die aangesloten zijn bij een muziekschool, maakt de school zelf reclame voor concerten en gelegenheden voor geïnteresseerden om te komen luisteren. Maar ook de social media kunnen een rol vervullen in de bekendheid van ensembles. Niet alleen Facebook, maar met name media die zich specifiek richten op muziek kunnen zorgen voor het juiste forum om bekendheid te verwerven.

Muzikanten maken graag samen muziek en ensembles kunnen zich daarom verenigen. Een mogelijkheid wordt geboden door de VNME, de Vereniging voor Nederlandse Muziek Ensembles. Een andere manier om deze vereniging te omschrijven is om creatief om te gaan met de afkorting; Vereniging voor het Nederlandse Muzikale Enthousiasme. Zonder enthousiasme en uitstraling valt er weinig te genieten voor het publiek. De muziek kan nog zo mooi zijn, de uitstraling is vaak van doorslaggevende rol.